Erken Boşalma

Erken Boşalma Sebepleri

Erken boşalma gerek fiziksel gerek psikolojik sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. Erken boşalmaya sebep olan nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla erken boşalma probleminin tedavisi mümkündür. Kişinin cinsel yaşıntısının başlarında daha hafif başlayan erken boşalma problemleri, müdahale edilmediği takdirde çok daha ciddi bir boyutlara ilerleyebilir ve tedavi süreci daha zorlu bir hal alabilir.

Erken boşalmanın psikolojik ve biyolojik sebepleri;

  • Psikolojik Nedenler: Cinsel deneyimsizlik, kişinin kendini beğenmemesi ya da negatif düşünceler içinde olması, kendini suçlama ya da yetersiz hissetme , aşırı heyecan ve uyarılma, anksiyete ya da ilişki stresi, yeni bir kişi ile ilişkie başlamış olması, depresyon v.b.
  • Biyolojik Nedenler: Şeker hastalığı, hormonal bozuklukları, multiple skleroz, prostat hastalıkları, tiroid rahatsızlıkları, idrar yolu problemleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar.

 

Erken Boşalma Tanısı

Erken boşalma rahatsızlığının tanısı için öncelikle doktor ve hasta görüşmesi gereklidir.Erken boşalma tanımı üroloji kaynaklarında 1-2 dakikadan kısa süren boşalma süreleri ayrıca kişinin boşalma kontrolunü sağlayamaması olarak tanımlanmaktadır. Bu görüşmeyle hastanın kendi hikayesini, erken boşalmaya neden olabilecek sebepleri doktoruna detaylı bir şekilde anlatması çok önemlidir. Sonrasında hastanın detalı fiziksel muayenesi de yapılarak penis ve çevre anatomisinde anormallik olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Erken boşalma problemi ile beraber sertleşme sorunlarıda mevcutsa  hormon kaynaklı anormallikler açısından bazı laboratuvar testleri yapılmalıdır.

Erken Boşalma Tedavisi

Tedavi yöntemleri ile, erken boşalma başarılı bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Bu yöntemleri şu şekilde listelemek mümkün:

  • İlaç Tedavisi: Dapoksetin isimli ilaçın cinsel ilişkiden 1 ila 3 saat önce alındığında faydası görülür.Ayrıca SSRI bahsedilen bazı kaygı giderici ilaçlarda düzenli kullanımda fayda göstermektedir fakat bu ilaçların sersemlik uyku hali ve mide problemleri gibi yan etkileri mevcuttur.
  • Krem ve Jel Kullanımı: Penis başına uygulanan lokal anestezik jel ve kremler, penisin duyu kaybı yaşanmasına ve böylelikle boşalmanın daha geç gerçekleşmesine neden olur. Bu yöntemin haplarda olduğu gibi herhangi bir yan etkisi yoktur. İlişkiden 15-30dk önce uygulanıp, ilişkiden önce bu kremlerin artıkların ciltten temizlenmesi önerilir.
  • Egzersiz ve Spor: Kegel egzersizi, erken boşalma tedavisinde sık uygulanan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde önemli olan idrar tutmayı ve aynı zamanda boşalmayı önlemeyi sağlayan kasların güçlendirilmesidir.
  • Prezervatif Kullanımı: Prezervatif kullanımı, cinsel ilişki sırasında doğrudan temas olmadığı için penisteki duyu hissini azaltır ve boşalmayı geciktirir. Aynı zamanda günümüzde yaygın olarak kullanılan lokal anestezik jelli prezervatifler kullanmak da tercih edilebilir.

Tüm bu tedavi yöntemleri sayesinde, erken boşalma tedavisinde başarıya ulaşılabilmektedir. Fakat yukarıdaki yöntemlere ek olarak, yine doktorlar tarafından erken boşalma tedavisine yardımcı olması için sunulan şu önerilere de kulak vermekte fayda var:

 

  • İlişki sıklığında ve boşalma sıklığında düzensizlik mevcutsa İlişkiden bikaç saat önce mastürbasyon yapmak, boşalmayı geciktirmeye faydalı olabilir.
  • Doğrudan vajinal ilişkiye başlamadan, ön sevişme ile parneri vajinal  ilişkiye hazırlamak , boşalmayı geciktirebilir.
  • Dur-başla yöntemi sık kullanılan yöntemlerden biridir. Kişi boşalmaya yakın bir hale geldiğinde durur ve boşalma hissinin kaybolmasını bekler.  3 tekrardan sonra boşalmaya izin verilir. Metodun düzenli uygulanması, erken boşalma sorununun tedavisinde etkili olmaktadır.
  • Eğer erken boşalma kişinin kendisinde bulunan ya da partneri ile yaşadığı sorunlardan kaynaklanıyorsa, psikoterapist desteği faydalı olabilir.
  • Dirençli hastalarda şiddetli penis ucu hassasiyeti olan ve standart tedavilerden fayda görmeyen hastalarda penis başına dolgu uygulamaları faydalı olabilir.